روش تشخیص برنج یکدست و برنج مخلوط
چین اول معطرتر است یا دوم؟
بعضی از کشاورزان پس از برداشت اول و چیدن ساقه برنج، با آبیاری مجدد یا استفاده از آب باران (دیم)، از همان کشت اول محصول دومی را به دست میآورند که به آن چین دوم میگویند. بسته به نوع کاری که کشاورزان برای کاشت و برداشت این برنج میکنند کیفیت چین دوم متفاوت است. در صورت دیمی بودن آن کیفیتش هم کمتر خواهد بود ولی با آبیاری و کوددهی مناسب، این برنج معطر است و طعم خوبی پیدا میکند که البته به پای کشت دوم نمیرسد. به برنج چین دوم، در زبانهای محلی، دونوج، راتون و جگل میگویند.
روش تشخیص برنج یکدست و برنج مخلوط
نکته مهم هنگام خرید برنج حتی از نوع مرغوبش این است که محصول از یک نوع باشد و به اصطلاح قاطی نداشته باشد. اگر برنج قاطی داشته باشد، پخت آن هم سخت میشود و تا خانمهای خانهدار روش پخت آن به دستشان بیاید، برنج به ته کیسه رسیده است!
برای تشخیص برنج خوب و اصیل کافی است مقداری از آن را کف دست بگیرید و با دقت برنجها را ببینید که یک اندازه و یک رنگ باشند. اگر جنس برنج باریک و استخوانی است، همه دانهها باید این جوری باشند.
گر برنج کهنه میخرید همه آنها به یک اندازه تیره باشند. اگر دانه سالم میخرید ببینید برنج شکسته و خردشده و پوک وجود نداشته باشد. حالا که برنج را میبینید توجه کنید که کپک نزده باشد و آفت نداشته باشد. همچنین همان آزمایش دستی سنجش عطر و بو این جا هم به کار میآید. برنج مخلوط عطر کمتر و متفاوتتری دارد.
حیف برنج مرغوب است که آبکش شود
دمپخت بهتر است یا آبکش؟ مسئله این است! برنج غیر از نشاسته، پروتئین و چربی، ویتامین هم دارد؛ بویژه ویتامینهای مهم گروه ب مثل ویتامین بِیک. وقتی برنج آبکش میشود این ویتامینها که محلول در آب هستند بیشتر از دست میروند. بنابراین ارزش غذایی برنج کته بیشتر از آبکش آن است. برخلاف تصور افراد، با آبکش کردن مقدار نشاسته برنج کم نمیشود؛ چون خود دانه برنج حاوی نشاسته است و تا برنج میبینید نشاسته هم وجود دارد اما چون طبع برنج سرد است همیشه بهتر است در کنار ان از مصرف زعفران غافل نشوید.
پس اگر اضافه وزن دارید، مصرف آن را کم کنید مخصوصاً تهدیگ برنج را که پرچرب و پرکالری است.